Zdole so minulo soboto postale središče ljubiteljev mesnih dobrot, saj se je od 19. do 21. marca v okrepčevalnici Pri Tišlerju odvijalo zbiranje vzorcev za prvi festival špeha. Prostovoljci so v treh dneh prispevali skupno 38 vzorcev, ki jih je nato ocenila strokovna komisija.

V dopoldanskih urah je svojo nalogo 23. marca opravila 6-članska komisija v sestavi sodnikov Petra Verstovška (predsednik), Jožeta Petkovška, Martina Žiberta, Milana Pirca, Damjana Golje in Gregorja Frankoviča. Slednja dva sta domačina, znana kot izvrstna mesarja in poznavalca mesnih izdelkov. Komisija je natančno preučila vse vzorce, ocenila njihovo kakovost v trdoti, izgledu, okusu in vonju ter pripravila končno lestvico najboljših.

Po končanem ocenjevanju sta gostitelja festivala, Jani in Klavdija Molan, poskrbela za organizatorje in komisijo z okusno malico, ki je prisotnim omogočila kratek predah pred večernim dogajanjem.

V večernem delu prireditve je zbrane nagovoril Dejan Žnideršič, predsednika organizacijskega odbora, ki je v imenu komisije in Krajevne skupnosti Zdole predstavil potek ocenjevanja. Nato je vse prisotne povabil k bogato obloženi mizi, kjer so lahko okušali vse prijavljene vzorce špeha, ki so jih dopolnjevali sveže pečen kruh, suhe mesnine, siri ter ocvirkove pogače.

Vrhunec večera je bila podelitev priznanj in razglasitev najboljših. Predsednik komisije je najprej vsem udeležencem izrekel zahvalo in pohvalo za sodelovanje, nato pa razglasil zmagovalce. Tretje mesto je pripadlo Gregorju Venetu, drugo Damjanu Golji, naziv najboljšega špeha pa je osvojil Janko Videnič.

Za dodatno popestritev je poskrbela zabavna igra ugibanja mase treh mesnih dobrot: krače, suhe salame in bržole. Srečni nagrajenci, ki so se s svojimi ugibanji najbolj približali dejanski teži, so te mesne dobrote prejeli v dar.

Prvi festival špeha so krajani pozdravili z množično udeležbo in navdušenimi odzivi, zato upamo, da bo ta dogodek na Zdolah postal tradicionalen in še naprej združeval krajane in ljubitelje domačih mesnin.