Vabilo na 1. Festival špeha na Zdolah
Dragi ljubitelji kulinarike in tradicionalnih okusov,
vabimo vas na 1. Festival špeha na Zdolah, ki bo potekal v okrepčevalnici “Pri Tišlerju” na Zdolah. To je edinstvena priložnost, da skupaj proslavimo bogastvo okusov in vsestranskost špeha – pravega zaklada slovenske kuhinje!

Zbiranje vzorcev za ocenjevanje bo potekalo od srede, 19. marca, do petka, 21. marca 2025, v okrepčevalnici “Pri Tišlerju”. Vabimo vse, ki pripravljate špeh – bodisi nasoljen, prekajen, začinjen ali pripravljen na kakšen drug izviren način – da prinesete svoje vzorce in se potegujete za priznanja. Najboljši špehi bodo nagrajeni, vsi pa bomo imeli priložnost uživati v tej tradicionalni dobroti.
Zaključna prireditev bo v soboto, 22. marca 2025, ob 19. uri, prav tako v okrepčevalnici “Pri Tišlerju”. Na prireditvi bomo razglasili zmagovalce, uživali v pokušini špeha in se družili ob dobri hrani, pijači, glasbi in prijetnem vzdušju.
Zakaj je špeh tako poseben?
Špeh, ta skromna, a izjemno cenjena sestavina, ima v slovenski kulinariki prav posebno mesto. Ne le, da je odličen vir energije, ki so ga v preteklosti cenili naši predniki, ampak navdušuje tudi s svojo vsestranskostjo. Z njim lahko obogatite okus jedi, kot so krompirjeve ali testene jedi, ali pa ga postrežete kot samostojen prigrizek s kruhom in čebulo. Njegova nežna tekstura in bogat okus se odlično ujemata s kislim zeljem, repo ali celo vinom. Poleg tega je špeh naraven izdelek, ki ne vsebuje umetnih dodatkov, in če je pravilno pripravljen, ohrani svoje pozitivne lastnosti – od visoke vsebnosti zdravih maščob do sposobnosti, da jedi doda tisti pristen, domač pridih.
Pridružite se nam na tem prvem festivalu, kjer bomo špehu dali zasluženo pozornost! Prinesite svoje vzorce, delite svoje recepte in uživajte v družbi somišljenikov. Veselimo se vašega obiska!
Kje: Okrepčevalnica “Pri Tišlerju”, Zdole
Kdaj:
- Zbiranje vzorcev: 19.–21. marec 2025
- Zaključna prireditev: 22. marec 2025 ob 19. uri
Lep pozdrav,
Organizatorji 1. Festivala špeha na Zdolah

